Terwijl Nederland in de ban raakte van de coronaviruspandemie en de bewustwording dat het nieuwe coronavirus zonder ingrijpende maatregelen rampzalige gevolgen heeft, bracht de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij half maart een cahier uit onder de titel: Help, ik ben besmet!.
Naast de nieuwste inzichten en ontwikkelingen schetst Help, ik ben besmet! een beeld van de gevolgen en bestrijding van infectieziekten door de eeuwen heen. Allerlei infectieziekten passeren de revue, zoals lepra, hiv/aids, de pest, SARS, MERS, zika en ook ‘ziekte X’, dat staat voor een nieuwe infectieziekte (zoals het nieuwe corona virus) waar nog niemand immuun voor is. Rollen van GGD’en en RIVM worden beschreven en aan de hand van voorbeelden geïllustreerd.
Facetten van infectieziekten en infectieziektebestrijding die worden beschreven zijn onder meer epidemiologie, surveillance, de manier waarop de bestrijding is georganiseerd en de rol van digitale en sociale media. Ook quarantaine en stigma (worden besproken en geïllustreerd).
De laatste zinnen zijn extra beklemmend midden in de huidige coronacrisis:
‘Zolang er geen mens-op-mensoverdracht optreedt, is er in Nederland genoeg personeel voor zorg (ziekenhuizen en huisartsen) en bestrijding (GGD en RIVM). Bij ernstige overdraagbare ziektebeelden en bij mens-op-mensoverdracht zal de capaciteitsgrens van intensieve zorg en bestrijding snel bereikt zijn.’
Al met al een interessant inkijkje in de wereld van infectieziektebestrijding dat niet altijd bemoedigend is.
Het cahier is voor 7,50 euro te bestellen en de pdf is gratis te downloaden via biomaatschappij.nl/besmet.
Het cahier werd samengesteld en geschreven door Jaap van Dissel, Jannes van Everdingen, Mieneke te Hennepe, Jim van Steenbergen en Astrid van de Graaf.
Aan dit cahier werkten wetenschappers en specialisten van onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam, LUMC, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, het RIVM, de GGD, Universiteit Leiden en het Amsterdam UMC mee.