Onderzoek in Den Haag naar preventie, herkenning en ondersteuning van kwetsbare onbedoelde zwangerschappen

Vanaf 1 maart 2021 gaat in Den Haag een vierjarig onderzoeksproject van start ter verbetering van de preventie, herkenning en ondersteuning bij kwetsbaar onbedoelde zwangerschap. Het onderzoeksproject ontvangt subsidie vanuit het ZonMw programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap, programmalijn Onderzoek.


Bron afbeelding: Stocksnap at Pixabay

Achtergrond

In Den Haag is het percentage onbedoelde zwangerschap bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Onbedoelde zwangerschappen kunnen ernstige gevolgen hebben voor vrouwen en hun gezinnen, maar niet alle onbedoelde zwangerschappen zijn potentieel kwetsbaar.

Drie werkpakketten

In dit onderzoek wordt een instrument ontwikkeld om subgroepen te kunnen onderscheiden en daarmee kwetsbare onbedoelde zwangerschappen te identificeren. Bescherm- en risicofactoren en gezondheidsuitkomsten van moeder en kind worden in kaart gebracht met behulp van een geboortecohort ingebed in het Kansrijke Start Programma in Den Haag.

Daarnaast zullen er levensloopinterviews worden gehouden met vrouwen die een onbedoelde zwangerschap hebben meegemaakt en hun partners (inclusief de biologische vaders die niet bij de zwangerschap betrokken zijn) om te onderzoeken hoe transities naar kwetsbaarheid kunnen ontstaan tijdens de levensloop.

Het laatste onderdeel van het onderzoek betreft een evaluatie van bestaande interventies voor de preventie en ondersteuning van kwetsbare zwangerschappen en hoe deze aangepast en geïmplementeerd kunnen worden in overeenstemming met de in de levensloopinterviews geïdentificeerde behoeften. Ook wordt een e-learning module ontwikkeld en een gesprekstool voor professionals.

Brede samenwerking

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het LUMC (hoofdaanvrager) in samenwerking met GGD Haaglanden, Kansrijke Start, Gemeente Den Haag, Verloskundigenpraktijk Ella, Expex, Fiom, Haaglanden Medisch Centrum, HagaZiekenhuis, Nederlandse Centrum Jeugdgezondheid, Siriz, Verloskundigenpraktijk Tria, Xtra Plus, Verloskundigenpraktijk Kortekaas & Heetkamp, Moeders informeren Moeders, Mee Zuid-Holland Noord en Loket Jonge Moeders.

Meer lezen?

Haagse Kansrijke Start: meer kinderen een goede start. Epidemiologisch Bulletin nr. 4 2020, pagina 14-18.