Half april verscheen in het International Journal of STD & AIDS een artikel van medisch microbioloog David Hetem van het HMC Westeinde, arts-seksuoloog Sophie Kuizenga en onderzoeker Mary Berns van de GGD Haaglanden en medewerkers van de GGD Amsterdam: High prevalence and resistance rates of Mycoplasma genitalium among patients visiting two sexually transmitted infection clinics in the Netherlands.
Mycoplasma genitalium is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en een bekende oorzaak van urethritis bij mannen. In Nederland werden bij SOA testen eerder prevalenties van M. genitalium gerapporteerd tussen 2% en 6%. De eerste keus voor behandeling is azithromycine, een macrolide-antibioticum. Het test- en behandelbeleid in Nederland is tot nu toe terughoudend. Vanwege recente meldingen van verhoogde prevalentie van M. genitalium gerapporteerd in andere landen en hoge niveaus van macrolide-resistentie-geassocieerde mutaties, zijn nieuwe gegevens nodig om te beoordelen of de aanbevelingen in de Nederlandse richtlijnen nog steeds van toepassing zijn.
Een belangrijk onderzoek, met relevante nieuwe inzichten. Heel fijn ook om samen te werken met medische microbiologie van het HMC Westeinde en met de GGD Amsterdam.
Jean-Marie Brand, arts infectieziektebestrijding GGD Haaglanden
Het doel van dit onderzoek was de (huidige) prevalentie van Mycoplasma Genitalium vast te stellen in de bezoekerspopulatie van de centra seksuele gezondheid in Amsterdam en Den Haag, voorspellende factoren hiervan van te vinden en het macrolide resistentiepercentage vast te stellen.
De onderzoekers vonden een hogere prevalentie (13.8%) en een fors hoger resistentiepercentage voor antibioticum macrolide (gemiddeld 66%) dan ooit eerder in Nederland gemeten werd. Dit werpt de vraag op of de standaardbehandeling met Azitromycine dan nog wel een logische eerste keuze is. Een belangrijk onderzoek dus met relevante nieuwe inzichten.
Meer lezen?
Artikel International Journal of STD & AIDS: High prevalence and resistance rates of Mycoplasma genitalium among patients visiting two sexually transmitted infection clinics in the Netherlands