Afgevaardigden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Alles is Gezondheid en het Institute for Positive Health brachten afgelopen zomer een werkbezoek aan Kaag en Braassem om praktijkervaringen te delen. Ook Dennis Christmas, algemeen directeur van de GGD Hollands Midden/Hecht, was bij het bezoek aanwezig.
Koploper in Positieve Gezondheid
De gemeente Kaag en Braassem is een van de koplopers in de regio Hollands Midden wat Positieve Gezondheid betreft. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in goede gezondheid mee kunnen doen. Het vergroten van veerkracht en een brede blik op gezondheid maken onderdeel uit van beleid en praktijk. In 2019 startten huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, fysiotherapeuten en later ook diëtisten en andere paramedici en welzijnswerkers er met het positieve gezondheidsgesprek en ook zijn inwoners actief in Blauwe Zone Kaag en Braassem.
In het gesprek ligt de nadruk op luisteren en achterhalen waar de behoeften liggen. Dit biedt de mogelijkheid om mensen zelf te laten ontdekken wat goed is voor hun welbevinden. Dat is de kracht: tot oplossingen komen die aansluiten op wat voor de patiënt belangrijk is. Dan zal ook hun vermogen en motivatie groeien om andere problemen aan te pakken, is de verwachting.
Ook wordt flink ingezet op de training van zorg- en welzijnsprofessionals om positieve gezondheidsgesprekken te voeren, hen te inspireren en verbinden.
Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord
Begin dit jaar ondertekenden burgemeester Astrid Heijstee en wethouder Petra van der Wereld de pledge, plechtige belofte, met de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN.
De Alliantie heeft de ambitie om in 2030 de meest positief gezonde regio te worden. Dit wil de Alliantie bereiken door te inspireren, door kennis en ervaringen te delen en door partners te faciliteren en ondersteunen, bijvoorbeeld via de Leerateliers, die in samenwerking met de Werkplaats sociaal domein Den Haag en Leiden georganiseerd worden. De Alliantie bestaat op dit moment (oktober 2022) uit 20 organisaties.
Doelstellingen Alliantie
Eind 2030 hebben we bereikt dat:
- Meer inwoners zich bewust zijn van de samenhang tussen dimensies van gezondheid en wat ze zelf hiermee kunnen doen (nano)
- Meer organisaties Positieve Gezondheid gebruiken als aanjager van verandering (micro)
- Meer beroepskrachten, beleidsmakers, bestuurders en inwoners lokaal samenwerken vanuit Positieve Gezondheid (meso)
- Meer inwoners betrokken zijn door regionaal krachten te bundelen en lokaal te versnellen (macro)
Kaag en Braassem is pilot gemeente “Impact Meten”
De ambities en verwachtingen van de Positieve Gezondheidsaanpak zijn hoog. LUMC, Werkplaats sociaal domein Den Haag en Leiden en AWPG NZH/GGD HM werken aan een aanpak om de impact in Kaag en Braassem in kaart te brengen. Er wordt een meetinstrument ontwikkeld, studenten houden diepte interviews en organiseren focusgroepen en er zijn plannen voor de inzet van een burgerpanel. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte.
Bronnen
- Ministerie van volksgezondheid welzijn en sport bezoekt Kaag en Braassem
- Kaag en Braassem aan de slag met positieve gezondheid
- Positieve gezondheid in Kaag en Braassem: Steeds meer mensen doen mee – Hoe het gedachtegoed zich als een olievlek verspreidt
- Video: 20 organisaties tekenen voor Positieve Gezondheid in Zuid-Holland Noord
Meer weten over de Alliantie PG Zuid-Holland Noord?
Bekijk de Factsheet Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord.
Of neem contact op met programmamanagers Eva van Steenbergen via evansteenbergen@reos.nl of Ellen van Steekelenburg via evansteekelenburg@ggdhm.nl.